Monday , July 15 2024
Home / Akuakultur / Kolam Kanvas Ternakan Ikan – Hobi atau Komersil

Kolam Kanvas Ternakan Ikan – Hobi atau Komersil

Assalamualaikum wr wb, dan
Salam hormat,

Selepas mendapat maklum balas dari rakan rakan yang berminat untuk menternak ikan di “kota”… saya percaya trend “urban aquaculture” telah bermula di KL, bahkan di mana mana kota negeri lain… pun telah bermula. Dan semakin mengukuh perkembangannya… jika dulu hobi dengan akuarium, kini hobi dengan “kolam”…

Dengan memahami kebanyakan ruang rumah dan ruang kedai di KL dan yang seumpama dengannya, saiz yang sesuai untuk membina sebuah Kolam Kanvas telah diputuskan ialah 7 kaki x 5 kaki x 2 kaki tinggi. Maka terhasillah Kolam Kanvas (Basic Version 1.0) seperti di bawah:)

pakej-kolam-kanvas

Jika anda menyewa rumah atau kedai di bandar, sudah tentu kolam simen/konkrit/fiber bukan pilihan yang paling tepat, jawapannya ialah… memerlukan sebuah kolam mudah alih, yang boleh dipasang dan ditanggal dalam masa kurang 1 jam… iaitu Kolam Kanvas.

Harga untuk “Basic Version” di atas ialah RM686

pakej-kolam-kanvas1

Insya Allah, menjelang minggu hadapan, saya akan paparkan gambar contoh Standard Version pula:) Selepas itu, Special Version menyusul (siap bumbung).

Berminat untuk mendapatkannya? Boleh tempah dengan rakan saya awal awal…

Hubungi beliau di talian 019-3388629 ~ Sdr Dino (Untuk harga terkini)

Selamat menternak hidupan akua khususnya Ikan Kelah…;-)

J @ IkanKelah.com

About M. Haffiz Ahmad

M. Haffiz Ahmad Adalah Seorang Penternak dan Pembekal Anak Benih Ikan Kelah Di Machang, Kelantan, Menjadikan Domain IkanKelah.com Sebagai Pentas Untuk Berkongsi Info Berita Berkaitan Ikan Kelah dan Akuakultur Di Malaysia. Semoga Bermanfaat :)

Check Also

Ikan Kelah Bara Tembat

Malaysian Red Mahseer Fish Facts

Aquarium Fish? The Malaysian Red Mahseer is suited for an aquarium. However, this fish grows …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *