Monday , July 15 2024
Home / Berita Ikan / 20 Jenis Ikan Laut Paling Pelik Di Dunia

20 Jenis Ikan Laut Paling Pelik Di Dunia

20 Jenis Ikan Laut Paling Pelik Yang Pernah DiJumpai Setakat Ini

Ikan Frogfish Pelik1. Fangtooth biasa atau dikenali sebagai Anoplogaster cornuta, adalah, ikan laut kategori kecil dengan satu set gigi yang besar berbanding dengan saiznya yang kecil.

Ikan Blobfish Yang Pelik2. Ikan Blobfish kini dalam bahaya kerana hampir pupus.  Ikan ini yang bahagian bawah badannya boleh mengembung ini , mampu membesar sehingga 12 inci. Ikan ini boleh hidup pada kedalaman sehingga 900 meter ke dasar laut menjadikannya jarang dilihat oleh manusia.

Ikan Emas Oranda3. Ikan Emas Oranda mempunyai gelembung sisik yang meliputi sebahagian besar kepalanya kecuali kecuali mata dan mulut.

Ikan Whitemargin Stargazer 4. Ikan Whitemargin Stargazer membenamkan sebahagian besar dirinya di dalam dasar laut sekitar kawasan terumbu di zon Indo Pacific seperti  Laut Merah, Pulau Komodo, Indonesia, Fiji, Samoa, dan Tonga sambil menunggu ikan kecil menghampiri untuk dijadikan mangsa.

Asian Sheepshead Wrasse5. Asian Sheepshead Wrasse adalah dari keluarga ikan Labridae dan biasanya ditemui di China, Korea Utara, Korea Selatan, dan Niligata, Jepun. Asian Sheepshead Wrasse biasanya mempunyai lidah tergantung, bibir tebal dan struktur rahang unik dengan bonjolan ‘dahi’ dan ‘dagu’. Asian Sheepshead Wrasse adalah antara yang terbesar di kalangan Wrasses dan memakan kerang-kerangan dan krustasia.

Obese Dragonfish Pelik6. Obese Dragonfish adalah ikan laut dalam dengan keupayaan mengeluarkan cahaya. Photophores iaitu organ yang menghasilkan cahaya melindungi ikan dalam barisan di tubuh dan di bawah kedua-dua matanya.

Ikan Jawfish Jantan Pelik7. Ikan Jawfish jantan biasanya dilihat dengan telur di dalam mulutnya di kawasan perairan Filipina. Selepas mengawan, ikan jawfish betina akan memberikan telur kepada ikan Jawfish jantan. Ikan ini dikenali sebagai “mouthbreeders”.

Ikan  Harlequin Jawfis Pelik8. Ikan  Harlequin Jawfis biasa dilihat berada di dalam lubang kawasan perairan Pulau Hatsushima, Jepun.

Ikan Tassled  Scorpionfish Pelik9. Ikan Tassled  Scorpionfish kelihatan di Kepulauan Solomon di Pasifik Selatan adalah sejenis ikan karnivor yang sangat berbisa.

Ikan Squirrelfish Pelik10. Ikan Squirrelfish berenang berhampiran karang di kawasan perairan Bahamas.

Ikan Frogfish Pelik11. Ikan Frogfish, dilihat di perairan Bali, Indonesia, juga ditemui di lautan tropika dan subtropika dan adalah sejenis pemancing. Ikan ini menggunakan peniruan dan penyamaran sama ada bersembunyi dari pemangsa atau kelihatan seperti hidangan yang berpotensi untuk mangsa mereka. Ikan ini tidak bersisik dan biasanya mempunyai bentuk dan tekstur yang luar biasa.

Ikan Young Box Pelik12. Ikan Young Box Fish dilihat dekat Pulau Sulawesi, Indonesia. Ikan yang berbentuk seperti kotak dan lebih terang apabila muda. Semakin usia mereka, warnanya bertukar kepada biru-kelabu.

Ikan Parrot Pelik13. Ikan Parrot dinamakan kerana merujuk kepada mulut dan rahang seperti paruh.

Ikan Bulldog Stargazer Pelik14.  Ikan Bulldog Stargazer adalah sejenis ikan yang terdapat di Australia, Tasmania, dan New Zealand. Ikan ini mempunyai mata di atas kepala mereka dan menghadap mulut ke atas. Ikan ini menyembunyikan diri mereka dalam pasir dan kemudian melompat ke atas untuk menyerang hendap mangsa.

Ikan Coffinfish Pelik15. Ikan Coffinfish ialah ikan laut dalam dengan tarikan cahaya suluh pada sirip dorsal yang tergantung ke hadapan – di atas mulut.

Ikan Psychedelica Pelik16.  Ikan yang baru dijumpai ini disebut sebagai ‘psychedelica‘. Ikan ini mampu melantun di dasar laut seperti bola getah. Ikan ini dikesan di perairan Pulau Ambon, Indonesia. Yang frogfish – yang mempunyai pusaran jalur zebra yang memanjang dari mata hingga ke ekornya. Ikan ini seperti ikan frogfish, mempunyai sirip di kedua-dua belah badannya yang boleh berkembang menjadi seperti kaki.

Ikan Lionfish Pelik17. Ikan Lionfish merah dari Indo-Pasifik berenang ke perairanCaribbean. Lebih daripada 300 penyelam skuba telah diberi lesen untuk menangkap lionfish merah dalam perlumbaan untuk mengelakkan spesies invasif dan rakus dari memakan semua ikan muda dan kecil di terumbu karang yang terkenal Kepulauan Cayman.

Ikan Stonefish Camouflaged Pelik18. Ikan Stonefish camouflaged menunggu mangsa di atas dasar Laut Merah. Stonefish adalah ikan yang paling beracun di dunia dan sangat berbahaya kepada manusia dan boleh membawa maut.

kan Blenny Berbintik Merah Pelik19.  Ikan Blenny Berbintik Merah duduk di dalam lubang dengan telur di perairan Pulau Kume, Jepun.

Ikan Pufferfish Pelik20. Ikan Pufferfish di Pulau Ryokuto, Taiwan, dilihat melambung pada waktu malam. Pufferfish adalah vertebrata kedua paling beracun di dunia. Pertahanan semula jadi ikan adalah untuk mengembung cepat, mengisi perut elastik dengan air dan menjadi sfera untuk kelihatan lebih besar untuk pemangsa.

About M. Haffiz Ahmad

M. Haffiz Ahmad Adalah Seorang Penternak dan Pembekal Anak Benih Ikan Kelah Di Machang, Kelantan, Menjadikan Domain IkanKelah.com Sebagai Pentas Untuk Berkongsi Info Berita Berkaitan Ikan Kelah dan Akuakultur Di Malaysia. Semoga Bermanfaat :)

Check Also

Dari Pegawai Bank Kepada Penternak Kelah

GUA MUSANG: Seorang pemuda sanggup berhenti kerja sebagai pegawai bank di Kuala Lumpur untuk mengambil …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *