Monday , July 15 2024
Home / Ikan Kelah / Ikan Empurau / Ikan Empurau RM6000 Seekor

Ikan Empurau RM6000 Seekor

Ikan Empurau Dijual Pada Harga RM6000 Seekor

Ong Ek Chin , yang dilihat tersenyum bangga selepas membeli ikan empurau besar dari nelayan di Baleh , beliau berkata harga pasaran untuk Empurau adalah di antara RM680 hingga RM700 sekilogram. Ikan ini eksotik didapati terutamanya di tempat-tempat seperti Sungai Baleh dan Sungai Katibas .
Ikan Empurau RM6000 Seekor Berat 10kg
Berkaitan pembelian terbarunya, Ong bersemangat : “Saya menerima panggilan telefon daripada seorang nelayan baru-baru ini dan dia begitu teruja bahawa dia telah mendapat ikan empurau yang besar menggunakan joran biasa di Sungai Baleh. Beliau adalah pembekal tetap saya dan saya dengan serta-merta memberitahu bahawa saya sedia untuk membelinya. ”

Ong berkata terdapat dua spesies Empurau – putih dan merah, dan merah adalah lebih berharga.

“Apabila nelayan mendarat di jeti berhampiran, saya benar-benar hairan kerana nelayan tersebut telah mendapat habuan yang sangat besar dan dengan mudah boleh membeli motosikal baru dengan harga ikan empurau yang dia jual.

“Saya membayar beliau RM6000 tetapi pelanggan saya perlu membayar lebih dari itu, sudah tentu,” Ong ketawa .

Selain Empurau , ikan eksotik lain termasuk tengadak yang berharga RM270 sekilogram, Semah (kira-kira RM130 sekilogram ) dan Patin (ada RM40 per kg).

About M. Haffiz Ahmad

M. Haffiz Ahmad Adalah Seorang Penternak dan Pembekal Anak Benih Ikan Kelah Di Machang, Kelantan, Menjadikan Domain IkanKelah.com Sebagai Pentas Untuk Berkongsi Info Berita Berkaitan Ikan Kelah dan Akuakultur Di Malaysia. Semoga Bermanfaat :)

Check Also

Hidangan Ikan Empurau Ikan Termahal Dihidangkan Di Hotel Promenade

KOTA KINABALU September 7, 2011: Hotel Promenade Kota Kinabalu akan menjadi hotel pertama di Sabah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *