Friday , June 14 2024
Home / Ikan Kelah / Kelah Jana Ekonomi – Projek Ternak Ikan Mahal Dalam Kolam Simen Raih Hasil Lumayan

Kelah Jana Ekonomi – Projek Ternak Ikan Mahal Dalam Kolam Simen Raih Hasil Lumayan

Kelah Jana Ekonomi

Projek ternak ikan mahal dalam kolam simen raih hasil lumayan

SPESIES ikan kelah atau nama saintifiknya, ‘tor tambroides’, sememangnya cukup terkenal di kalangan kaki pancing hingga ada yang beranggapan, kejayaan memperoleh ikan yang hidup dalam habitat tersendiri di lokasi terpencil hulu sungai itu, ibarat baru lulus lesen sebagai pemancing tegar.

Kesukaran mendapatkannya membuatkan harganya melambung tinggi, mencecah ratusan ringgit bagi ikan dewasa dan peluang menikmati masakan ikan kelah yang dianggap sebagai raja ikan sungai itu, bagaikan berdepan dengan hidangan makanan eksotik.

Ini kerana harga ikan kelah yang diborong mati dijual pada harga RM80 sekilogram, manakala yang dihidup dijual pada harga RM150. Malah, ikan kelah untuk hiasan boleh mencapai harga antara RM500 hingga RM1,000 sekilogram.

Namun, di sebalik kesukaran memperoleh ikan kelah dan pada masa sama ia adalah spesies dilindungi Akta Hidupan Liar dan Taman Negara, seorang warga emas dari Kampung Tualang Kudong, Labok dekat Machang, Ahmad Abdul Rahman, 58, membuktikan potensi ikan terbabit diternak dan menjana ekonomi penduduk luar bandar.

Bermula dengan minat melihat ikan kelah yang dipelihara dalam akuarium di rumah, Ahmad mengembang minatnya itu sebagai sumber pendapatan sampingan yang lumayan apabila berjaya menternak anak ikan kelah dalam kolam simen berdekatan rumahnya.

PELUANG PERNIAGAAN: Ahmad mengembangkan minatnya memelihara ikan kelah sebagai sumber pendapatan sampingan yang lumayan.

“Ketika ini, saya mempunyai empat kolam simen yang menempatkan lebih 14,000 anak ikan kelah, dan semuanya sudah ditempah oleh pemborong dari seluruh negara, untuk dipasarkan sebagai ikan hiasan atau diternak oleh mereka yang berminat.

“Selain daripada dua spesies, ia mempunyai tiga warna iaitu kelah merah, biru dan perak, tetapi kelah biru dan merah mempunyai nilai lebih tinggi kerana kecantikan warna sisiknya,” katanya.

Beliau berkata, kelah mencapai tahap matang selepas empat tahun dengan harga boleh mencecah ratusan ringgit seekor dan induk kelah mampu mencapai tumbesarannya 30 kilogram seekor dalam tempoh lebih panjang.

Ahmad berkata, sebelum menceburi ternakan kelah, beliau pernah mengusahakan ternakan ikan keli dalam kolam simen tetapi terpaksa menghentikan usaha itu kerana faktor penyelenggaraan.

JINAK: Anak ikan Kelah diberi makan buah kelapa sawit yang direndam dan dipenyek terlebih dahulu.

“Ternakan ikan keli dalam kolam simen memerlukan penyelenggaraan yang kerap kerana airnya akan menghasilkan bau kurang menyenangkan jika dibiar lama, berbanding ikan kelah yang mampu mengekalkan kejernihan air tanpa mengeluarkan bau seperti ikan keli.

“Anak ikan kelah memerlukan keadaan air kolam yang dingin sebagai habitat yang membantu mempercepatkan tumbesarannya. Berikutan itu, keadaan kolam dilindungi daripada terkena panas terik secara langsung bagi mengurangkan kepanasan terhadap air,” katanya.

Beliau berkata, penjagaan anak ikan kelah bukan sesuatu yang rumit tetapi semua anak ikan yang diperoleh dari sekitar Sungai Kelantan terutama di kawasan hulu.

Difahamkan, untuk tujuan itu, khidmat beberapa penduduk Orang Asli digunakan dalam usaha menjaring anak ikan kelah yang dikesan dalam sungai sekitar Gua Musang dan Kuala Krai, Hulu Kelantan.

Berbekalkan lampu suluh, usaha itu dibuat pada waktu malam dengan berumpankan anak kerengga atau kelkatu yang ditabur bagi menarik perhatian anak kelah ke permukaan air sebelum diperangkap dalam jaring.

Ahmad berkata, anak ikan yang baru diperoleh dari habitat liar itu, akan ditempatkan dalam sebuah kolam transit untuk usaha mengenal pasti tahap kesihatannya sebelum dipindahkan ke kolam induk untuk jagaan sehingga dibeli pemborong.

Beliau berkata, ikan kelah yang tidak sihat akan mempunyai tanda atau tompok keputihan pada badan dengan selera makannya juga akan menurun.

Katanya, selain disediakan makanan palet, anak ikan kelah cukup menggemari buah kelapa sawit yang hanya perlu direndam sebelum dipenyekkan dan diberi makan kepada anak ikan kelah yang mengerumuninya dalam masa singkat. Selain buah sawit, anak ikan kelah turut menggemari buah ara, ubi kayu serta daun kangkung.

“Minat kelah kepada buah sawit itu juga menyebabkan pemancing yang memburu kelah sering mengggunakan umpan itu ketika memancing di habitatnya,” katanya yang mampu memperoleh jualan sehingga RM40,000 apabila semua anak kelahnya yang berada kolam dibeli pemborong.

Setakat ini, usaha pembenihan ikan kelah belum mampu dilakukan mereka kerana ikan terbabit bertelur di celah kawasan berbatu dan air terjun, menyebabkan beliau perlu membina keadaan menyerupai habitat semula jadi ikan terbabit bagi menjayakan usaha yang sedang direncanakan itu.

Anak Ahmad, Fadhil Nurhadi, 21, yang menyokong usaha bapanya itu berhasrat untuk memajukan lagi ternakan anak ikan kelah dalam jangka panjang dengan menambah bilangan kolam bagi menempatkan anak ikan kelah terbabit untuk membolehkan mereka meningkatkan tumbesarannya.

Katanya, mereka juga berhasrat menternak ikan ketutu atau ubi yang turut mempunyai permintaan yang tinggi dalam pasaran dengan harga yang tinggi. Usaha keluarga terbabit menternak ikan kelah boleh diikuti menerusi laman sesawang, www.ikankelah.com.

FAKTA

Ikan kelah
# Nama saintifik 2 spesies Kelah, ‘tor tambroides’ dan ‘tor Douronensis’.
# Dikenali sebagai Empurau dan Semah di Sarawak, Pelian di Sabah.
# Ukuran anak ikan 4 hingga 5 sentimeter dijual RM6 hingga RM8 seekor.
# Matang dalam tempoh empat tahun.
# Induk kelah mampu capai berat 30 kilogram.

About M. Haffiz Ahmad

M. Haffiz Ahmad Adalah Seorang Penternak dan Pembekal Anak Benih Ikan Kelah Di Machang, Kelantan, Menjadikan Domain IkanKelah.com Sebagai Pentas Untuk Berkongsi Info Berita Berkaitan Ikan Kelah dan Akuakultur Di Malaysia. Semoga Bermanfaat :)

Check Also

harga-kelah-pasaran-tempatan

Harga Ikan RM1,400 Seekor

KOTA BHARU – Kelah atau mahseer dari dalam keluarga Cyprinidae merupakan antara spesies ikan bernilai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *