Monday , March 30 2020

Tip Dan Petua

Tip Dan Petua

Penyakit Ikan Air Tawar Dan Rawatan (Siri 4)

Penyakit Cacing Sauh Pada Ikan

Penyakit Ikan Air Tawar Dan Cara Rawatan (Siri 4) Siri 4: Jangkitan Lernaea Parasit Lernaea sp. adalah ahli kumpulan Krustasia. Dikenali juga sebagai cacing sauh. Menjangkiti semua jenis ikan terutamanya ikan kap. Jangkitan yang serius akan menyebabkan badan bintik-bintik merah terutamanya pada badan, sirip dan kepala. Sekiranya keadaan ini berterusan akan menyebabkan jangkitan sekunder oleh bakteria dan memburukkan lagi keadaan ... Read More »

Penyakit Ikan Air Tawar Dan Rawatan (Siri 3)

Jangkitan Parasit monogenea

Penyakit Ikan Air Tawar Dan Cara Rawatan (Siri 3) Siri 3: Jangkitan Parasit Helminth-Trematoda (Fluke) Parasit monogenea ini terdiri dari cacing helminth yang kecil & membahayakan ikan ternakan. Disebarkan oleh ikan-ikan liar yang memasuki kolam. Berbagai spesies dalam kelas monogenea dan menyerang ikan ternakan terutamanya benih ikan. Cacing ini hanya terdapat pada ikan yang hidup sahaja. Membiak dengan pesat pada ... Read More »

Tip Merawat Penyakit Ikan Kelah

Tip Menternak Ikan Kelah

Tip Merawat Penyakit Ikan Kelah Jangkitan penyakit ikan akibat parasit amat memeningkan penternak sama ada dalam kolam, sangkar atau pun ikan hiasan. Tidak kurang juga penggemar ikan hiasan yang dikatakan sering merungut ikan peliharaan sakit terutama selepas menukar air akuarium. Langkah mengambil air sama ada sungai, perigi atau parit untuk diisi ke dalam akuarium adalah tindakan yang kurang bijak. Sebenarnya ... Read More »

Sistem Penapisan Eko Bio Jimat

Eko Bio Murah Dan Alami

Sistem Penapisan Eko Bio Jimat, Mesra Alam Dan Kurang Penyelenggaraan Jika anda ingin memiliki sebuah kolam ternakan ikan kelah atau apa-apa jenis ikan hiasan, sistem penapisan adalah topik penting bagi memastikan ternakan kita hidup sihat dan membesar dengan baik.  Sistem Penapisan Eko Bio yang dibina daripada bahan semulajadi seperti pasir sungai sangat popular kerana ia bukan saja jimat wang, malah ... Read More »

Tip Mengenal Punca Dan Tanda-Tanda Ikan Sakit

Jangkitan Penyakit Ikan Air Tawar

Tip Mengenal Punca Dan Tanda-Tanda Ikan Sakit Assalamualaikum wr wbt, dan Salam hormat, Rakan IKDC sekalian, Hari ini kami ingin berkongsi informasi tentang bagaimana kita boleh mengenal punca dan tanda-tanda ikan sakit. Ikan yang kita ternak boleh dijangkiti pelbagai jenis penyakit. 3 Punca Ikan Sakit: Persekitaran. Patogen. Ikan itu sendiri. Penyakit ikan boleh berlaku disebabkan oleh salah satu punca di ... Read More »

Tip Mengenal Ciri Ciri Ikan Kelah Yang Sihat

Anak Benih Ikan Kelah Merah

Tip mengenalpasti ciri-ciri ikan kelah yang sihat: Pastikan benih kelah memiliki badan dan sirip yang sempurna, lengkap, tidak cacat, rosak atau patah. Pastikan benih kelah mempunyai bentuk tubuh yang seragam mengikut kumpulannya. Mempunyai tubuh yang bersih, tiada kutu, lintah, cacing yang melekat di badan. Mempunyai sirip dan sisik yang kukuh dan lengkap serta warna yang berkilat dan berkilauan. Tubuh yang ... Read More »

Tip Membina Kolam Dan Sangkar Ikan

Perkara asas berkenaan kolam haruslah diketahui oleh penternak dalam merancang pembinaannya. Dalam usaha menternak ikan samada sistem kolam atau sangkar, suatu perkara yang harus diberi perhatian ialah pembinaan unit ternakan itu baik dan sempurna. Pemilihan tapak haruslah dilakukan dengan baik dan teliti. Tip Pembinaan Kolam Tanah Kesesuaian tanah Jenis tanah yang mempunyai daya takungan yang tinggi. Dalam bahasa mudah tanah ... Read More »