Saturday , April 4 2020

Ikan Hiasan

Ikan Hiasan

Sasar RM600 Juta Melalui Perniagaan Ikan Hiasan

Gambar Ikan Hiasan

Kerajaan Sasar RM600 Juta Melalui Perniagaan Ikan Hiasan KUALA TERENGGANU, 2 Julai (Bernama) — Jabatan Perikanan Malaysia menyasarkan RM600 juta hasil Pendapatan Negara Kasar (PNK) melalui perniagaan ikan hiasan yang mampu mewujudkan 100,000 peluang pekerjaaan menjelang 2020. Ketua Unit Akuakultur Pejabat Perikanan Terengganu Mariam Marip berkata di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK10), jabatan telah menetapkan sasaran untuk mengeluarkan 1,500 juta ... Read More »

Sistem Penapisan Eko Bio Jimat

Eko Bio Murah Dan Alami

Sistem Penapisan Eko Bio Jimat, Mesra Alam Dan Kurang Penyelenggaraan Jika anda ingin memiliki sebuah kolam ternakan ikan kelah atau apa-apa jenis ikan hiasan, sistem penapisan adalah topik penting bagi memastikan ternakan kita hidup sihat dan membesar dengan baik.  Sistem Penapisan Eko Bio yang dibina daripada bahan semulajadi seperti pasir sungai sangat popular kerana ia bukan saja jimat wang, malah ... Read More »

Tip Akuarium: Kelah Merah Penghias Akuarium @ Kolah

IKAN kelah merah memang terkenal kerana keunikan serta kesukaran untuk mendapatkan sama ada untuk dipelihara atau dijadikan lauk kerana ia pada kebiasaannya mendiami di hulu sungai di kawasan pedalaman hutan tebal. Spesies ini semakin mendapat perhatian pemilik akuarium untuk memeliharanya dan harganya boleh mencecah sehingga ribuan ringgit. Ia juga tidak ganas dan boleh dipelihara bersama ikan lain. Ikan kelah yang ... Read More »

Ikan Popular Di Asia

Ikan Arowana (Scleropages Formosus) Tahukah anda bahawa ikan arowana Asia atau kelisa (Scleropages formosus) merupakan antara ikan termahal di dunia. Setakat ini terdapat lebih daripada 10 variasi ikan arowana berdasarkan warna badannya. Ikan arowana ialah sejenis ikan primitif di dalam famili Osteoglossidae yang merupakan keturunan daripada kumpulan ikan yang wujud 54 juta tahun yang lalu. Sebenarnya ikan arowana bukan hanya ... Read More »

Kenapa dan Bagaimana Nak Ternak Ikan?

Assalamualaikum wr wb Pada masa ini, lebih 1000 link ke laman weblog IkanKelah.com. Ini menyebabkan saya menerima byk pertanyaan berkaitan “ikan”. Soalan bukan sahaja tentang “ikan kelah” tetapi juga tentang “industri akuakultur” secara umum, panduan menternak ikan, pasaran pelbagai jenis ikan, masalah ternakan ikan, begitu juga dengan bagaimana untuk mendapatkan benih benih ikan tertentu. Malah ada yg menghantar email seringkas ... Read More »