Saturday , April 4 2020

Ikan Air Tawar

Ikan Air Tawar Di Malaysia Dan Dunia

Musim Banjir Detik Mencabar

Musim Banjir Cabaran Kepada Penternak Ikan

KUALA TERENGGANU, 11 Dis (Bernama) — Musim banjir merupakan detik paling mencabar kepada penternak-penternak ikan air tawar di Sungai Terengganu kerana kadar kematian ikan agak tinggi berbanding di luar musim banjir. Penternak ikan air tawar di Sungai Terengganu, Mohd Hairi Yassin berkata sejak banjir melanda minggu lalu, kira-kira 20 peratus ternakannya mati. “Biasanya kadar kematian ikan kurang daripada 10 peratus. ... Read More »

Penyakit Ikan Air Tawar Dan Rawatan (Siri 4)

Penyakit Cacing Sauh Pada Ikan

Penyakit Ikan Air Tawar Dan Cara Rawatan (Siri 4) Siri 4: Jangkitan Lernaea Parasit Lernaea sp. adalah ahli kumpulan Krustasia. Dikenali juga sebagai cacing sauh. Menjangkiti semua jenis ikan terutamanya ikan kap. Jangkitan yang serius akan menyebabkan badan bintik-bintik merah terutamanya pada badan, sirip dan kepala. Sekiranya keadaan ini berterusan akan menyebabkan jangkitan sekunder oleh bakteria dan memburukkan lagi keadaan ... Read More »

Penyakit Ikan Air Tawar Dan Rawatan (Siri 3)

Jangkitan Parasit monogenea

Penyakit Ikan Air Tawar Dan Cara Rawatan (Siri 3) Siri 3: Jangkitan Parasit Helminth-Trematoda (Fluke) Parasit monogenea ini terdiri dari cacing helminth yang kecil & membahayakan ikan ternakan. Disebarkan oleh ikan-ikan liar yang memasuki kolam. Berbagai spesies dalam kelas monogenea dan menyerang ikan ternakan terutamanya benih ikan. Cacing ini hanya terdapat pada ikan yang hidup sahaja. Membiak dengan pesat pada ... Read More »

Faktor Pilihan Dan Jenis Ikan Air Tawar Untuk Projek Akuakultur

Jenis Ikan Air Tawar

Faktor Pilihan Dan Jenis Ikan Air Tawar Untuk Projek Akuakultur Faktor Pasaran: Ada permintaan Jumlah permintaan besar Ada margin keuntungan Margin kecil tetapi permintaan besar Permintaan kecil tapi margin besar Margin besar volume besar Ujudkan pasaran baru / ekskusif Kegunaan sendiri Lokasi Untuk Dapatkan Maklumat Pasaran: Pasar basah Restoran / makanan laut Gerai ikan Kedai runcit Pasaraya Kilang proses Kilang ... Read More »

PROJEK TERNAKAN IKAN AIR TAWAR

Kolam Ternakan Ikan Air Tawar

NELAYAN DIGALAK SERTAI PROJEK TERNAKAN IKAN AIR TAWAR SEBAGAI SUMBER PENDAPATAN KEDUA SETIU, 14 Feb (Bernama) — Nelayan di negara ini digalak menyertai projek ternakan ikan air tawar sebagai sumber pendapatan kedua selain menangkap ikan di laut, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar. Langkah itu juga, katanya bertujuan meningkatkan pengeluaran ikan dalam negara yang sekaligus ... Read More »

KPT Salur Peruntukan RM182,000 Kepada UPM

Anak Benih Ikan Patin Murah

KPT Salur Peruntukan RM182,000 Kepada UPM TEMERLOH, 11 Nov (Bernama) — Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menyediakan peruntukan RM182,000 bagi menjalankan kajian mengenai ikan patin di Temerloh bagi tempoh dua tahun lepas. Timbalan Menteri Datuk Saifuddin Abdullah, yang juga anggota Parlimen Temerloh berkata peruntukan tersebut yang diberikan kepada Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan beberapa produk yang berasaskan ikan patin. “Antara ... Read More »

Ikan Popular Di Asia

Ikan Arowana (Scleropages Formosus) Tahukah anda bahawa ikan arowana Asia atau kelisa (Scleropages formosus) merupakan antara ikan termahal di dunia. Setakat ini terdapat lebih daripada 10 variasi ikan arowana berdasarkan warna badannya. Ikan arowana ialah sejenis ikan primitif di dalam famili Osteoglossidae yang merupakan keturunan daripada kumpulan ikan yang wujud 54 juta tahun yang lalu. Sebenarnya ikan arowana bukan hanya ... Read More »